Ste se pripravljeni odreči obleki in kravati, telefonu, sušilnikov za lase, ličil in prepirov med partnerji? Če ste na to vprašanje odgovorili z da, potem imamo rešitev za vas, in sicer najem jadrnice. Življenje na jadrnici je vsekakor eno izmed lepših doživetij. Vsi, ki ste se že odločili za najem jadrnice se zavedate, kako je to dobra izkušnja za vaše življenje.

Najem jadrnice pa naj bo odvisno od vaše oblike jadranja, ki jo želite preizkusiti. Poznamo veliko oblik jadranja. Osnovna delitev je na tekmovalno in rekreacijsko jadranje. Tekmovalno se deli še na številne druge oblike (olimpijsko jadranje, solo jadranje,…). Prva tekmovanja v jadranju so se pojavila sredi 19. stoletja. Tekmovanja lahko potekajo nekaj ur, dni ali celo mesecev. Veliko jadralcev preživlja počitnice na jadrnicah. To obliko imenujemo dopustniško in družinsko jadranje. Najbolj zanimiva področja jadranja so tista s številnimi in lepimi zalivi, lepo pokrajino in okolico. Med najbolj znanimi so obala Slovenije, in Hrvaške ter Egejsko in Jonsko morje, ki ponujajo številne otoke z varnimi zalivi in pristanišči. Jadralci morajo spremljati vremensko napoved in se tako izogniti nevihtam in močnim vetrovom.

Kdor nima lastne jadrnice, si jo lahko izposodi v številnih agencijah. Za najem jadrnic potrebuješ vsaj izpit za voditelja čolna in pomorsko telefonijo. Če nimaš dovolj izkušenj, si lahko najameš skiperja, kateri vas poleg varnega vodenja plovbe nauči še veliko jadralskih in pomorskih veščin. Jadranje je namenjeno vsem starostnim skupinam, vendar je v vsakem primeru potrebno, da upravlja z jadrnico skiper. Gre za šolane posameznike, ki so morali opraviti teoretični izpit o osnovnih znanjih, ki jih potrebujejo za preživetje na morju. Če se skupina porabnikov odloči za jadranje in med njimi nihče ne poseduje tega znanja, podjetja ponujajo najem jadrnice s skiperjem. Največja gneča za najem jadrnice je v mesecu avgustu. Te jadrnice so običajno dolge 10 do 15 metrov s prostorom za 6 do 10 ljudi.

Najem jadrnice ne predstavlja več le luksuzne storitve, namenjene posameznikom, ampak je cenovno postalo dostopno skoraj vsakomur in je primerljivo najemu apartmaja na morju. Jedro storitve je najem jadrnice in osnovne opreme, medtem ko so dodatne storitve (dodatna jadra, GPS, pomožni čoln, skiper, žar,…) doplačajo.

Danes je veliko tako manjših kot velikih ponudnikov najema jadrnic. Vsi ponujajo dokaj standardizirano oziroma homogeno storitev, kar pomeni, da lahko gradijo konkurenčne prednosti predvsem na prepoznavnosti, prijaznosti osebja, dobri ohranjenosti in opremljenosti jadrnic. Takšna podjetja poznajo, da je najem jadrnice prodajanje celotnega doživetja oziroma izkustva.