Category Archives: Gradnja

Okna so pomemben element vsakega prostora

Ob urejanju stanovanja ali doma izbira oken navadno ni med našimi glavnimi prioritetami, saj nam okna služijo le za dovod sončne svetlobe, zato je dovolj že vsakršna luknja v zidu. Šele kasneje ugotovimo, da se splača na okna pomisliti že pred gradnjo, saj predstavljajo enega izmed ključnih elementov vsake zgradbe. Nikakor ne drži, da so okna namenjena le zagotavljanju svetlobe, saj imajo poleg te še veliko drugih nalog. Prav zato je še kako pomembno, da se na okna osredotočimo čim prej, ter se tako obvarujemo morebitnih preglavic, ki lahko nastanejo zaradi težav z načrtovanjem ali vgradnjo oken.

Okna ne služijo le za svetlobo

Res je, da so okna v prvi vrsti namenjena zagotavljanju dostopa sončne svetlobe. Prostor brez oken je temen in hladen, z okni pa na preprost način uravnavamo količino sončne svetlobe in do neke mere tudi temperaturo v prostoru. Ob izbiri oken je torej pomembno gledati tudi na toplotno prevodnost, saj se hitro zgodi, da nas pozimi ob oknih zebe zaradi slabega tesnjenja. Kvalitetna okna pozimi ohranjajo toploto v prostoru, poleti pa omogočajo pretok svežega zraka in hladnejšega vetra v toplo notranjost zgradbe. V živahnejših območjih, kjer je zaradi nočnega direndaja težko spati, morajo okna zagotavljati tudi primerno zvočno izolacijo. Ob nakupu oken moramo paziti še na nekatere druge lastnosti, ki vplivajo na naše zadovoljstvo. Prepričati se je treba, da so okna čim bolj preprosta za uporabo, torej da se jih enostavno odpira in zapira, dobro pa je tudi, da jih lahko popolnoma zastremo.

Končno pa je ob nakupu oken, tako kot ob izbiranju drugih gradbenih elementov, potrebno vedeti tudi nekaj o vzdrževanju. Okna naj bi nam služila več deset let, zato vsekakor ni slabo, da je vzdrževanje čim bolj enostavno. Nekatera okna skoraj ne zahtevajo pozornosti, z drugimi vrstami je nekoliko več dela, načeloma pa velja, da bomo ob primernem vzdrževanju oken z njimi zadovoljni dolgo vrsto let.